VDMK Nedir?
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK), yeni bir finansman tekniği olarak kurumların bilançolarında yer alan senet veya teminata konu alacaklarının ikincil piyasada pazarlanabilir menkul kıymetler haline dönüştürülmüş halidir.
VDMK’lar yurtdışında yaygın olarak kullanılmaktadır. Reel sektörün elinde bulunan varlıklar karşılığı finansman temin etmesi için konvansiyonel banka kredisine alternatiftir.
VDMK
Yatırımcılarına, teminatlandırılmış güvenli yapı ve çeşitlendirilmiş bir portföy ile yüksek getirili yatırım seçeneği sunar.
Kaynak Kuruluşa, aktif-pasif yönetimi sağlamak, bilançoyu likit hale getirmek ve düşük maliyetli alternatif fon kaynağı sağlamak gibi avantajlar sunar.
• VDMK’a konu olabilecek varlıklar; tüketici kredileri, finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar ve finansal kuruluşlar hariç mal ve hizmet üretimi faaliyetinde bulunan anonim ortaklıkların müşterilerine yaptıkları faturalı satışlardan kaynaklanan senede veya teminata bağlanmış ticari alacakları olabilir.
• VDMK menkul kıymetleştirilmiş bir yatırım aracıdır ve her VDMK’ın ISIN kodu vardır. Bu yönüyle, pratikte yatırımcı açısından bir tahvil-bono alımından farkı yoktur.
• SPK’nın nitelikli yatırımcı tanımına uygun müşterilere satılmaktadır.
• VDMK’a konu varlık havuzu kalitesinin artırılması amacıyla
• Sigorta, garanti, teminat mektubu veya diğer bir garanti yöntemi kullanılmasını teminen sözleşme yapılabilir,
• Genel bankacılık teamüllerine uygun şekilde, fonun toplam yükümlülüklerinden daha yüksek miktarda ilave teminat alınabilir.
VDMK ile İlgili Tanımlar
Varlık Finansmanı Fonu (VFF): varlığa dayalı menkul kıymetler karşılığında toplanan paralarla, VDMK sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre fon içtüzüğü ile kurulan ve tüzel kişiliği olmayan malvarlığıdır.
Kaynak Kuruluş: Varlıklarını Fon portföyüne devreden tüzel kişi, kurum ve kuruluşlardır.
Kurucu: Bankalar, finansal kiralama ve finansman kuruluşları ve geniş yetkili aracı kurumlar VFF kurma yetkisine sahiptir.
Hizmet Sağlayıcı: Fon portföyünde yer alan varlıkların günlük idaresinden sorumlu olan, Kurucu veya Kaynak kuruluş niteliğini haiz diğer bir kuruluştur. Alacakların günlük idaresi, tahsil, takip ve Fon hesaplarına aktarılması gibi işlemlerden sorumludur.
Operasyon Sorumlusu: Fon Kurulu’nun sorumluluğu kapsamındaki işleri, Fon’un muhasebe sistemi, belge kayıt düzeni, ihraca ilişkin belgelerin hazırlanması, yatırımcıların bilgilendirilmesi gibi işleri üstlenmektedir.
Fon Kurulu: Kurucu, her fon için 3 kişiden oluşan bir fon kurulunu yönetim kurulu kararıyla atar. Fon kurulu üyelerinden en az birinin bağımsız üye olması ve en az bir üyenin de Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı belgesine sahip olması zorunludur.
Detaylı bilgi almak için bilgi formunu doldurabilir ya da premium@pashabank.com.tr e-posta adresinden veya 0 212 705 89 00 (dahili: 8959, 8972) numaralı telefonlardan bizimle iletişime geçebilirsiniz.