Değerli paydaşlarımız,
2024 yılını, geçtiğimiz yıla oranla nispeten daha sakin ve stabil geçiren küresel piyasalarda merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında attığı adımları yakından takip ettik. ABD Merkez Bankası Fed, bu yıl toplamda 100 baz puan indirime giderek politika faizini %4,25-%4,50 bandına düşürürken, Avrupa Merkez Bankası ECB de politika faizini, %3,00 seviyesine kadar indirdi. Yurt içinde de enflasyonun etkileri hissedilirken, TCMB bu yıl enflasyonla mücadele kapsamında daha sıkı bir para politikası uygulayarak politika faizini %50,00 seviyesine kadar yükseltti. Yabancı yatırımcıların da ortodoks politikalara geri dönüş ve döviz kurundaki stabilizasyonla birlikte yılın ortalarına doğru Türk tahvillerine tekrar yöneldiklerini gördük. Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının art arda ikişer kademe not artışı yapmalarıyla birlikte Türkiye’ye olan güven tekrar tazelendi. TCMB döviz rezervlerindeki artış ve istikrarlı döviz kuru piyasalara moral verirken jeopolitik riskler de takip edildi. TCMB ilk faiz indirimini yılın son toplantısında yaparak politika faizini %47,50 seviyesine düşürdü.
2025 yılında küresel piyasalar yeni ABD başkanı Donald Trump’ın atacağı adımları çok yakından takip edecektir. Yüksek ithalat tarifeleri, göçmen işgücünün azaltılması ve içerde planladığı vergi indirimleri ve diğer mali teşvikler hiç şüphesiz ki ABD enflasyonu üzerinde baskı oluşturacaktır. Bu da ABD faizlerinin yüksek seviyelerde seyretmesi anlamına gelmektedir. Fed’den 2025 yılı içinde en fazla iki faiz indirimi öngörmekteyiz. Yurtiçinde piyasalar tüm bu gelişmeleri izlerken bir yandan jeopolitik riskleri ve enflasyonun seyrini takip edecektir. Beklentimiz, TCMB’nin enflasyonda beklenen gerilemeyle birlikte kademeli faiz indirimlerini sürdüreceği yönündedir. 2025 yılsonu için enflasyon beklentimiz %26-28 aralığında oluşurken Türkiye’nin %3,00-3,50 bandında ılımlı büyümesine devam etmesini bekliyoruz.
PASHA Bank, 2024-2026 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji döneminin ilk yılını geride bırakmıştır. Sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini yükseltmek, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve bölgede dış ticaretin finansmanındaki payımızı artırmak hedefleriyle yola çıktığımız stratejimizin ilk yılını hedeflerimizin üstünde bir başarıyla tamamladık. Sürdürülebilirliğin ön planda olduğu üç yıllık strateji dönemimizde PASHA Bank’ın Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemini oluşturmak için Türkiye’nin önde gelen kurumlarından danışmanlıklar alarak Bankamızın Sürdürülebilirlik Yönetim Yapısını oluşturduk. Sürdürülebilirlik stratejisi ve vizyonu, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi süreçlerini belirledik. Daha etkin bir şekilde sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirmek amacıyla Sürdürülebilirlik Komitesi ve çalışma grupları oluşturduk. Ayrıca sürdürülebilirlik, çevre ve sosyal sorumluluk ile ilgili politikalarımızı kamuya açık olarak kurumsal web sitemizde yayımladık. Karbon ayak izi hesaplaması ve TSRS Raporlamasına yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Sürdürülebilirlik yol haritamızla uyumlu olarak geçtiğimiz yıl başladığımız ve WWF Türkiye ile iş birliği içinde çalıştığımız “Yeşil Ofis” programında belirlenen hedeflerimizi gerçekleştirerek PASHA Bank olarak ikinci yılımızda da Yeşil Ofis sertifikasını almaya hak kazandık. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz ve çevreye fayda sağlayan atık yönetimi sistemimizi, banka içinde su ve elektrik tüketimini azaltmaya yönelik uygulamalarımızı sürdürmekteyiz. Katıldığımız her proje ile doğa ve çevre duyarlılığımızı kendimize ve çalışanlarımıza hatırlatıyor ve sürdürülebilir gelecek hedefimiz doğrultusunda bugün ve yarın arasında köprü kurarak yeşil dönüşüme destek oluyoruz.
PASHA Bank olarak sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusunda, 2024 yılında aktif büyüklüğümüzü bir önceki yıla göre %30 oranında artırarak 12.913 milyon TL’ye ulaştık. Reel sektöre olan desteğimiz bu süreçte de artarak devam ederken Bankamızın brüt nakit kredi büyüklüğü, 2023’e göre %25 artarak 7.028 milyon TL’ye yükselmiş ve yıl sonu itibarıyla net kârımız 463 milyon TL seviyesinde kaydedilmiştir. Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Eylül ayında PASHA Bank’ın uzun dönem ulusal kredi notunu A+(tr) olarak teyit ederken Kurumsal Yönetim Derecelendirme kuruluşu SAHA Rating PASHA Bank’a vermiş olduğu SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notunu, yukarı yönlü revize ederek 9,41 olarak belirlemiştir.
Hızla değişen piyasa koşullarına rağmen yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz tahvil ve bono ihraçlarımızı 2024 yılında da sürdürdük. Bakü’de gerçekleştirdiğimiz yatırımcı ziyaretlerinde ülkemizi ve ülkemizdeki fırsatları yatırımcılara anlattık. Azerbaycan’da ihraç ettiğimiz 25 milyon ABD doları cinsinden tahvilimiz Azerbaycan kurumsal ve bireysel yatırımcılarından büyük ilgi görürken yurtiçinde TL cinsinden PASHA Bank bonolarımızı da daha yüksek hacimlerle nitelikle yatırımcılarımıza sunduk. PASHA Bank, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgeninde dış ticaretin finansmanında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da önemli rol oynarken stratejimiz doğrultusunda ”Bölgede akla gelen ilk banka” olma hedefimizi kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz.
Bankamız bu yıl da yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerini büyütmeye yönelik adımlarını sürdürmüştür. PASHA Bank olarak 2020 yılında başladığımız Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçları işlemlerimize hız kesmeden devam ettik. Başlangıcından beri 4,5 milyar TL’nin üzerinde finansal kaynağı tarım, perakende ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizle buluşturduk. Sermaye piyasası araçlarını kullanarak reel sektöre destek vermeyi önümüzdeki yılda da sürdüreceğiz.
Sürdürülebilir büyüme yönünde ülke ekonomisi başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza, müşterilerimize değer katacak projelere, dijital dönüşümlere odaklanmaya 2024 yılında da devam ettik. Bankamızın bütünsel sürdürülebilir, güvenli büyüme yolculuğuna katkı sağlayacak dijital odaklı, kaliteli teknolojik altyapısal geliştirmeler odağımıza alınarak iş uygulamalarımız ve hizmetlerimizde dijitalleşme süreçlerini artırdık.
Bu yolculuğumuzda, PASHA Bank müşterisi olma zorunluluğu olmadan nitelikli yatırımcılara dijital ortamda tahvil, bono ve VDMK yatırımları yapmaya imkân sağlayan mobil uyumlu bir web platformunu kullanıma açtık. Dijital kanallardan sunduğumuz hizmeti daha bütüncül hâle getirmek için “Dijital Onay” uygulamasının tasarlanması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalara başladık. Etkin risk yönetimi odaklı çalışmalarımız kapsamında; kredi talep değerlendirme süreçlerinin bir parçası olan mali analiz sürecinde firmaların mali durumunu gösteren formatların bankamızca belirlenen kural setleri doğrultusunda sistemsel olarak otomatik oluşturulmasına yönelik geliştirme çalışmalarına başladık. Analitik süreçlerimizi daha otomatize edebilmek amacıyla veri ambarı oluşturularak istenen bilgi akışını anlık veriyle bir bütün hâlinde sunulmasını sağlayan MIS sistemini hayata geçirdik. Bilgi güvenliğinde en üst seviyede duyarlılık ve en iyi uygulamalar baz alınarak yasal yönetmeliklere uyumluluk daha da artırılarak projeler geliştirmeye hız verdik.
Kurum içinde girişimci kültürü yaratmak, inovasyon bilincinin geliştirilmesi ve inovasyona dayalı önerilerin artışının desteklenmesi amacıyla yıllık olarak yapılan “PASHA Bank Türkiye İnovasyon Programı”nda bu yıl da çalışanlarımızın projelerini değerlendirdik ve onları desteklemeye devam ettik. Sosyal ve sorumlu bankacılık bilinci ile bankacılık hizmetlerine ilişkin sözleşmelerin kurumsal web sayfamızda sesli bilgilendirme ve işaret dili çevirisinin yapılarak erişilebilirliği artırılması amacıyla “Erişilebilirlik” projemize yönelik çalışmalarımıza başladık.
Bankamız, kuruluşundan bu yana kültür ve sanata verdiği desteği sürdürülebilir bir sorumluluk olarak görmektedir. 2024 yılında da bu vizyonumuz doğrultusunda, son dönemde büyük bir çıkış yakalayan dijital sanat alanında dikkat çeken bir projeye destek vermekten gurur duyduk. Azerbaycan’ın ilk yapay zekâ sanatçısı SHUSHA’nın “Sembollerin Dansı Sergisi”ni PASHA Plaza’da sanatseverlerin beğenisine sunduk. 2-5 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali, bu yıl dijital sanatın ve sanal dünyaların gerçeklik kavramıyla nasıl etkileşime girdiğini ve bu etkileşimin insan deneyimini nasıl dönüştürdüğünü keşfetmeyi amaçlayarak sanatın, müziğin, oyunların bir platform olarak katılımcıları düşünmeye, sorgulamaya ve sanal dünyaların derinliklerine dalmaya davet etti. Dördüncü kez ana sponsorluğunu üstlendiğimiz festival, teknolojiyi bir araya getiren yenilikçi vizyonuyla, yerli ve yabancı çok sayıda sanatseverin yoğun ilgisiyle karşılandı. Bu değerli projede yer almak, Bankamızın sanatsal ve kültürel zenginlikleri destek verme misyonunun bir yansımasıdır. Gelecekte de sanatı ve teknolojiyi birleştiren öncü projelere katkı sunarak toplumumuzda sürdürülebilir bir fark yaratmayı hedefliyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. yılında anlamlı bir adım atarak, “Geleceğin Kadın Yöneticileri” burs fonunu oluşturmuştuk, 2024 yılında bu fona katkıda bulunmaya devam ettik. Üniversitede eğitim gören kız öğrencilerin hem akademik başarılarına hem de kariyer hedeflerine ulaşmalarına destek olmayı amaçlayan bu burs fonu, genç kadınların topluma güçlü ve ilham veren liderler olarak katılmalarını teşvik etmektedir. Burs programımız kapsamında, öğrencilerin sadece eğitimlerine katkıda bulunmakla kalmayıp, onları iş hayatına hazırlamak için mentorluk desteği de sağlamaya devam ediyoruz. Bu mentorluk programı, öğrencilerin akademik, sosyal ve kişisel gelişimlerini destekleyerek, geleceğin kadın liderlerinin yetişmesine öncülük etme misyonumuzu bir adım daha ileri taşımaktadır. Kadınların eğitim yolculuklarını destekleyerek, daha eşit ve güçlü bir geleceğe birlikte adım atıyoruz.
Bankamızın stratejisi ile paralel olarak Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgenindeki ticaretin finansmanındaki üstlendiğimiz rolü artırmaya, sermaye piyasalarında tahvil, bono, VDMK gibi ürünlerdeki ihraç hacmimizi artırarak reel sektörü desteklemeye, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik finansman ve ürünlerimizi çeşitlendirerek müşteri odaklı hareketimizi sürdürmeye ve insan kaynağımıza değer katmaya devam edeceğiz.
2024 yılına veda ederken, Bankamızı bu günlere taşıyan özverili çalışma arkadaşlarıma, müşterilerimize, Yönetim Kurulu Üyelerimize ve sermayedarlarımıza başarımıza katkılarından dolayı teşekkür eder, 2025 yılının ülkemiz ve bankacılık sektörümüz için başarılarla dolu ve sürdürülebilir odaklı bir yıl olmasını temenni ederim.
H. Cenk Eynehan
Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi